Дата
2023-09-07
Нові спеціальні обов’язки (ПСО) для імпортерів електричної енергії або як збираються стимулювати імпортерів електричної енергії ?

Автор статті

Керуючий партнер

Максим Федотов

Нові спеціальні обов’язки (ПСО) для імпортерів електричної енергії або як збираються стимулювати імпортерів електричної енергії ?

 

На сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) опубліковано інформацію про розгляд 12 вересня 2023 року – питання порядку денного (номер 45) про схвалення проекту постанови НКРЕКП «Про граничні ціни на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку» (https://www.nerc.gov.ua/news/12-veresnya-2023-roku-vidbudetsya-zasidannya-nkrekp)

 

Відповідно до обґрунтування, що міститься на сайті НКРЕКП (https://www.nerc.gov.ua/storage/app/sites/1/Docs/Postanova_obgruntuvannya/2023/veresen/12.09.2023/p45_12-09-2023.pdf) (далі – Обґрунтування) зазначено, що перегляд прайс-кепів зумовлений коливаннями цін на ринках електричної енергії цін, відповідно до Методики визначення істотного коливання цін та встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку та на підставі листів від АТ «ОПЕРАТОР РИНКУ» та ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО».

 

Аналізуючи нові запропоновані прайс-кепи можливо дійти висновку, що НКРЕКП фактично має на меті скасувати попередню Постанову номер 1126 «Про встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку» та прийняти нову Постанову з аналогічними прайс-кепами.

 

Якщо на цьому все б обмежувалось – ми би не приділили значної уваги цій постанові, однак, вивчивши детально попереднє обґрунтування до питання порядку денного ми виявили дещо цікаве, про що далі й розкажемо.

 

Так, відповідно до Обґрунтування, Регулятор зазначає, що відповідно до затвердженого 02.05.2023 Прогнозного балансу електричної енергії ОЕС України на 2023 рік та на 1 квартал 2024 року очікується дефіцит електричної енергії. При цьому, відповідно до пояснювальної записки до Прогнозного балансу, одним із компенсуючих заходів, що пропонується прийняти для зниження прогнозного дефіциту електричної енергії, є організація імпортних поставок електричної енергії.

 

Регулятор зазначає, що на підставі оперативного моніторингу ціни на ринках в суміжних країнах є зазвичай нижчими, ніж в Україні, що за ринковим механізмом заохочує імпортерів.

 

Однак, в той же час зазначається, що спостерігається тенденція до здороження ціни на Європейських ринках електричної енергії, що може призвести до економічної недоцільності імпорту електроенергії в Україну під час прогнозного дефіциту, враховуючи встановлені прайс-кепи.

 

У такій ситуації без комерційного імпорту НЕК «УКРЕНЕРЕГО» буде вимушено приймати аварійну допомогу від суміжних операторів систем передачі, за цінами електроенергії, що є вище за ринкові.

 

НКРЕКП зазначає, що ними розроблений проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на імпортерів електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії протягом дії воєнного стану» (далі - ПСО).

 

Таким чином, аналізуючи зазначене – планується запровадження нового ПСО для імпортерів, яке буде полягати в наданні від імпортера спеціальних послуг на користь НЕК «УКРЕНЕРГО», а саме послуг із забезпечення балансової надійності. В свою чергу, НЕК «УКРНЕРЕГО» буде зобов’язаний розраховуватись за такі послуги з імпортерами.

Однак, відповідно до Обґрунтування НЕК «УКРЕНЕРГО» буде мати обов’язок доводити до імпортерів необхідні обсяги імпорту в енергосистему України з суміжних країн.

На наш погляд ПСО не буде працювати таким чином, що імпортер буде здійснювати імпорт в будь-яких обсягах та отримувати за це додаткові грошові кошти, а імпортер буде зобов’язаний виконувати «замовлення НЕК «УКРЕНЕРГО» на додаткові обсяги, що необхідні енергосистемі» та реалізовувати таку електроенергію на всіх сегментах ринку.

 

Виходячи із загальної логіки майбутнього ПСО можливо дійти висновку, що оплата за надані послуги імпортером на користь НЕК «УКРЕНЕРГО» - буде компенсувати різницю між вартістю електричної енергії в суміжних країнах, яка є вищою за Українську та вартістю електричної енергії в Україні, з урахуванням встановлених прайс-кепів.

 

Ми вважаємо, що юридична та фізична природа цього ПСО максимально наближена до диспетчерських команд НЕК «УКРЕНЕРГО» для виробників електричної енергії, коли при потребі енергосистеми ОСП надає команди на завантаження чи розвантаження виробникам. Фактично НЕК «УКРЕНЕРГО» буде доводити аналогічні команди Імпортерам для того, щоб збалансувати енергосистему та сплачувати за це кошти.

 

Як ми бачимо ідея такого стимулювання імпортерів є гарною альтернативою аварійній допомозі на користь НЕК «УКРЕНЕРГО» від операторів суміжних країн, але завжди все криється в деталях, які ще на жаль ми не маємо можливості побачити. Мова йде про текст самого ПСО. Серед основних питань до цього ПСО – є наступні:

 

-          Хто з Імпортерів зможе надавати послуги для НЕК «УКРНЕРЕГО» ? (враховуючи деякі тенденції на ринку електроенергії – це може бути тільки одна чи дві державні компанії, що звісно буде дискримінаційним положенням)

-          Якою буде формула, яка визначає вартість послуг Імпортера ?

-          Який буде порядок розрахунків з Імпортером ?

-          Який буде порядок доведення необхідних обсягів імпорту для Імпортерів?

-          Яка буде відповідальність Імпортера та НЕК «УКРЕНЕРГО» за неналежне виконання умов договору?

-          Чи буде здатний НЕК «УКРЕНЕРГО» розраховуватись з Імпортерами вчасно?

-          Тощо.

 

На ці питання ми надамо відповідь у наших наступних публікаціях на цю тему, коли відповідні проекти ПСО та проекти договору між Імпортером та НЕК «УКРЕНЕРГО» будуть опубліковані у загальному доступі.

 

Юридично-консалтингова компанія FEDOTOV & PARTNERS спеціалізується на наданні послуг учасникам ринку електричної енергії та природного газу. Наш досвід в супроводженні енергетичних компаній дозволяє нам сказати, що ми не тільки знаємо, що написано в законах про енергетику, а й розуміємо як працює енергобізнес на практиці. Якщо у Вас виникли будь-які юридичні питання – ми завжди готові допомогти та запропонувати Вам найоптимальніші шляхи вирішення проблем.

 

інші публікації